Tak som spravil jeden z mojich najobľúbenejších krémov a to Lemon curd. Môžte ho použiť aj na iné koláče, torty alebo cheesecaky. A kľudne si ho môžte odložiť aj do zásoby do chladničky
400g najemno postrúhanej mrkvy
4 vajíčka
150g kryštálového cukru
200g rastlinného tuku alebo masla
250g špaldovej hladkej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
100g posekaných vlašských orechov
1/2 čl škorice - tú určite nezabudnite
Šťava z 1/2 citróna
3 vajíčka
120g kryštálového cukru
100g citrónovej šťavy - z cca 2 väčších citrónov
50g masla
Vajíčka s cukrom vyšľaháme do hustej svetlej peny. Pridáme roztopenú Heru alebo maslo, múku zmiešanú s kypriacim práškom a škoricou. Nakoniec ručne varechou primiešame mrkvu, orechy a citrónovú šťavu.
Cesto vylejeme do vymastenej a pomúčenej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na horný dolný ohrev cca 45 minút.
Medzitým si spravíme citrónový krém. Vo vodnom kúpeli šľaháme metličkou vajíčka s cukrom a citrónovou šťavou, kým nám vznikne hustý krém. Trvá to asi 5 minút. Do horúceho krému zašľaháme maslo. Mierne vychladnutým krémom polejeme upečený vychladnutý koláč. Krém ma úžasnú konzistenciu a hneď po naliatí na koláč krásne tuhne.
Finálne koláč ozdobíme pokrájanými pistáciami alebo inými orieškami.
Môžme hneď podávať.