Tieto chrumkavé syrové paličky sú rýchle, jednoduché a prudko návykové.
250g Goudy alebo Eidamu (nakrájané na kocky dáme na pol hodinu zamraziť do mrazničky)
50g parmezánu
250g hladkej múky alebo hladkej špaldovej múky
200g masla
1 bielok
1 čl soli
Zamrazené kocky syra s parmezánom rozmixujeme v mixéri na syrovú múku. So strúhaným syrom to nie je ono. Vyskúšajte a uvidíte.
Pridáme múku, zmäknuté maslo, soľ a bielok. Vymiesime husté cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na hodinu zachladiť do chladničky.
Cesto rozvaľkáme na čo najtenšie na šírku plechu. Nezabúdame podsýpať múkou, aby sa nám neprilepilo na dosku. Rozvaľkané cesto pizzovým kolieskom nakrájame najlepšie podľa pravítka na 1,5 cm pásiky. Pásiky chytíme za oba konce a stočíme do špirály. Poukladáme na plech.
Pečieme na 200 °C cca 10 minút do jemného zhnednutia. Necháme vychladnúť. Pozor, tyčinky sú krehké, tak ich po vychladnutí pri prekladaní nepolámte. Môžme ich servírovať napríklad s cesnakovo-jogurtovým dresingom.
A nezabudnite si kúpiť syr aj do zásoby, lebo ich budete po zjedení piecť znovu